Restaurangprovningen

Godaste höstgrytan

Nu när hösten är på gång, så är det inte fel att njuta av goda köttgrytor. Det finns ju hur mångq bra recept som helst när man ska göra en höstgryta. Men högrev, det är riktigt gott och passar bra i gryta. Det blir riktigt mört ju längre det får gå. Här är ett av de bästa recepten jag vet:

Höstgryta på högrev

 

Portioner: 4

800 g högrev
1 msk rapsolja + 1 msk smör
3 msk kalvfond
1 dl rött vin
5 + 2 dl vatten
2 rejäla morötter
2 palsternackor
en bit rotselleri (150 g)
1 stor lök
2 tsk timjan
2 tsk basilika
20 g mörk choklad
salt och peppar
persilja, färsk eller fryst
potatis för 4 pers

Putsa köttet från senor och skär det i bitar, ca 3x3 cm. Bryn bitarna, några i taget, i en gryta i olja och smör. Häll på kalvfond, vin och 5 dl vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 45 minuter.

Skala morot, palsternacka, rotselleri och lök och skär i bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med timjan och basilika och låt koka 30 minuter, eller tills köttet känns mört. Koka under tiden potatis.

Smaka av grytan med salt, peppar, persilja och ev mer kalvfond och låt en bit mörk choklad smälta ner. Servera med potatis.

Om du har en Crockpot, använd den istället, smidigt som tusan! Då bryner du köttet och lägger över allt i pottan och i med alla andra ingredienser. Sedan kan du köra på låg 6-8 timmar ungefär.

 

21 Sep 2018