Restaurangprovningen

Sommar betyder pajbakning

Jag älskar sommar! Inte bara för att det är varmt och skönt och man kan bada och sola utan också för att det är den tiden på året som alla fruktträd ger oss massor av mat. Något jag gillar är att baka paj. Det går att göra goda pajer på i stort sett alla typer av frukter och några som ständigt återkommer här hemma är rabarberpaj, äpplepaj, päronpaj och jordgubbspaj. Idag tänkte jag dela med mig av min körsbärspaj! Körsbär är min favorit både för att den ger så god smak men också för den symbolik den innebär med spel på casino som jag också gillar. 

Ingredienser

200 gram kallt smör
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn
2 dl strösocker

Färska körsbär, utan kärnor
3 msk strösocker
1-2 msk potatismjöl

Så här gör du körsbärspaj

Börja med att ställa ugnen på 200 grader. Kärna ur körsbären, mängden bestämmer du själv. jag brukar ta 5-6 deciliter till en normalstor pajform. Lägg dem i en skål och pudra över potatismjölet. Det suger upp vätskan så pajen inte rinner. Strö över socker och bland. Lägg sedan i botten på en pajform. 

Lägg alla ingredienser till degen i en bunke. Nyp ihop pajdegen med händerna och smula den sedan över bären. Ställ i ugnen och grädda cirka 20 minuter eller till den fått en fin färg. Serveras med vaniljsås eller vaniljglass. En storfavorit bland alla pajer som du kommer att göra om och om igen. 

 

 

3 Jul 2018