Restaurangprovningen

Spara pengar genom att laga billigare mat

Mat, det är något vi alla behöver. Det är ofta en ganska stor utgiftspost. Inte nog med att man kanske handlar för dyra råvaror, det är rätt vanligt att äta ute, ofta. Nu ska man inte behöva skippa restaurangbesöken helt, men det kan vara bra att tänka på hur ofta man gör det samt börja laga mat hemma som är lite billigare. Du kan i och för sig öka inkomsterna för att kunna äta ute mer, som med trading, info om det finns på FxForex. Men du som vill spara in på maten, följ de råd vi ska ge dig. 

Planera dina inköp

Konsumentverket har gjort flera beräkningar som visar vad mat kan kosta varje månad. Men du kan pressa det ännu mer och göra det ännu billigare och det utan att behöva äta gröt eller nudlar. Det som är viktigt i det hela är planering ä, att stå i affären, hungrig och inte veta vad det ska bli till middag gör att det kan bli dyrt.

Se till att planera dina inköp. Enklast blir det genom att du gör en veckomatsedel varje vecka och handlar utifrån den. Du kommer då från det där med att småhandla om du handlar en gång per vecka. Släng inte rester, det går att använda eller att frysa in till matlådor. När du handlar, se till så att du har en lista att gå efter och köp inte på en massa saker som sedan ligger hemma och blir gammalt. Det är bra att se till att handla när du är lagom mätt . Är du hungrig så kommer det åka ner onödiga saker, är du allt för mätt är det lätt att hoppa över saker som står på listan.

Spara pengar på kostnaderna för mat

Olika råvaror kostar olika mycket. Om du vill dra ner på matkostnaderna så kan du göra det bland annat genom att dra ner en del på din köttkonsumtion. Satsa på att äta vegetariskt några gånger i veckan. Dryga ut maträtter med bönor, kikärtor och linser. Sedan är det smart att handla efter säsong, då det ofta är billigare med vissa saker. Se även till så att du lagar flera portioner, så att du får mat över till att göra matlådor. Då slipper du att köpa mat ute hela tiden.

Andra sätt att handla billigare är att att hålla utkik efter rabatter och extrapris, både i reklamblad och när du är i affären och handlar. Mat med kort datum kostar ofta mindre, men går att äta så väl som frysa och äta senare. Du kan även satsa på att köpa butikes "egna varor", de är ofta billigare. 

Sen, släng ingen mat! Många går efter datumet, men mat håller längre. Lukta, smaka! Ofta går det att äta! Sedan går det att frysa ner mat med nära utgångsdatum, så som ägg, grädde, vitlök. Mjölk kan också frysas, om du bara ska ha det till matlagning. 

Ett annat tips kring att få lägre matkostnad, är att kika på nätet, det finns recept för under 10 kr per portion att laga!

5 Sep 2020